WENEN / DORDRECHT – EGM architecten en Suzanne Holtz Studio hebben een International Academy Award in ontvangst mogen nemen tijdens het 12e Design & Health World Congress 2017. De Radboudumc Kliniek Psychiatrie kreeg in Wenen de hoogste onderscheiding in de categorie Mental Healthcare.

Het ontwerp voor de kliniek is vernieuwend en breekt met tradities. Het toonaangevende ontwerp creëert op slimme wijze veiligheid en ‘well being’ voor patiënt én zorgprofessional in een opvallend prettige helende sfeer. Een SMART-building
dat volgens de internationale jury collega-organisaties in binnen- en buitenland inspireert. Radboudumc Kliniek Psychiatrie in vogelvlucht.

Suzanne Holtz over de prijs: “Het is natuurlijk geweldig dat wij twee keer in korte tijd in de prijzen vallen. Voor mij is dit een extra motivatie om in mijn ontwerpen te blijven denken én werken vanuit de behoefte van patiënten.”

SMART-building
Na vijfentwintig jaar voldeed de Kliniek Psychiatrie niet langer aan de zorgvisie en ambities van het Radboudumc. EGM transformeerde de verouderde kliniek in een duurzame innovatieve psychiatrische zorgomgeving voor de meest kwetsbare doelgroep: patiënten met complexe psychiatrische én lichamelijke aandoeningen. De donkere kliniek is zorgvuldig gerenoveerd tot een huiselijke, overzichtelijke en sfeervolle omgeving met veel daglicht, een comfortabel binnenklimaat en verschillende gradaties van privacy.

Daniël van den Berg – architect en partner bij EGM: “Het is een bijzondere uitdaging om juist voor een kwetsbare patiëntengroep een huiselijke en warme omgeving te creëren die tegelijkertijd voldoet aan de strengste eisen op gebied van veiligheid, hygiëne en infectiepreventie. De International Academy Award is een prachtige onderscheiding die wij met veel plezier overhandigen aan de professionals van Radboudumc die elke dag waar maken waar deze state-of-the-art kliniek voor ontworpen is. Hun enthousiaste reacties en ervaringen geven enorme voldoening.”

Vanuit gezondheid
“Salutogeen ontwerpen gaat uit van gezondheid en dus niet vanuit ziekte”, aldus Suzanne Holtz. “Op de afdeling Psychiatrie in het Radboudumc kregen we volop de ruimte om met een gevoel voor eenheid en samenhang te ontwerpen. En, dat is allerbelangrijkst, wij namen de behoefte van de patiënt als uitgangspunt. Hij is immers te gast in het ziekenhuis. De omgeving waarin je je als patiënt bevindt, draagt in belangrijke mate bij aan je gevoel van welbevinden, van je gezondheid.”

Autonomie gaat samen met veilige zorg

In het ontwerp van EGM architecten zijn architectonische kwaliteit en techniek optimaal geïntegreerd tot een SMART-building. Alle ontwerpkeuzes zijn gebaseerd op de ervaringen, behoeften en wensen van patiënt en zorgprofessional. Innovatieve onzichtbare beveiligingstechnieken zorgen voor een veilige werkomgeving voor zorgprofessionals. Tegelijkertijd verhogen ze de autonomie van de patiënt. Door toepassing van Evidence-based Design is een Healing Environment gecreëerd gebaseerd op bewezen oplossingen die meetbaar bijdragen aan de gezondheid en het welbevinden van zowel zorgprofessionals als patiënten.

State-of-the-art toepassingen zoals geïntegreerde devices met intercom en valdetectie dragen bij aan de veiligheid en autonomie van de psychiatrische patiënt met behoud van de beleving. Een heldere structuur met korte looplijnen en innovatieve veiligheidstechnieken zoals een track & trace systeem en elektronische individueel instelbare ‘hotelsloten’ op de deuren van de patiëntenkamers dragen bij aan maximale veiligheid en ondersteunen optimaal de werkprocessen van de zorgprofessionals.

Gebruikerservaringen onderschrijven internationale belangstelling
Binnen zorgen daglicht, uitzicht, groen en verschillende gradaties van privacy voor een helende omgeving. Sfeervol vormgegeven ruimtes stimuleren ontmoeting en interactie en laten tegelijkertijd ruimte aan patiënten om zich terug te trekken in hun eigen kamer. Groen zorgt voor inspiratie, ontmoeting, rust en beweging.

Prof. Dr. Aart Schene – hoogleraar en afdelingshoofd bij Radboudumc: “Een goede omgeving betekent voor patiënten meer privacy, meer autonomie, overzicht, veiligheid en comfort en een goede balans in prikkels.“
Patiënten, familieleden en bezoekers zijn zeer enthousiast over de prettige en rustige omgeving die optimale zorg ondersteunt. Het innovatieve ontwerp spreekt tot de verbeelding en ontvangt nationaal en internationaal veel belangstelling.

Integraal ontwerp
Het ontwerp voor de Kliniek Psychiatrie Radboudumc is uitgevoerd binnen een integraal ontwerpteam. Ontwerp: EGM architecten, Suzanne Holtz Studio (interieur) en Copijn (tuin- en landschapsarchitecten). Samen met Project Bureau Bouwzaken Radboudumc, adviesbureau OAZIS en SHFT (Healing Environment), 2DoubleYou (projectmanagement), Aronsohn (constructeur), Deerns (installatieadvies) en Peutz (Bouwfysica).

Bron: www.bouwformatie.nl/bouwnieuws

Neem contact op

Heeft u vragen? Vul het contactformulier in en wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Not readable? Change text. captcha txt

Typ je zoekwoord en druk op enter

SH studio interieurontwerp Medisch Psychiatrische Unit radboudumcSH studio interieurontwerp Medisch Psychiatrische Unit radboudumc