Suzanne Holtz Studio internationaal in de prijzen met interieur Radboudumc

 in Zorg
suzanne-holtz-en-rene-bleeker

Suzanne Holtz en René Bleeker

Londen, 14 juni 2017 – Gisteren ontving interieurdesigner Suzanne Holtz uit Laren een ‘European Healthcare Design Award’. Deze trofee verdiende zij met het interieurontwerp van de afdeling Psychiatrie in het Radboudumc. De award werd uitgereikt op het ‘European Healthcare Design Congress & Exhibition’ in Londen. De jury prees Holtz om het innovatieve design dat sterk bijdraagt aan het herstelproces van cliënten.

Wie de afdeling Psychiatrie in Nijmegen betreedt, ziet dat de aanpak en het ontwerp totaal anders is dan in het gemiddelde ziekenhuis. Holtz: “In het ontwerp zijn we uitgegaan van de behoefte van een cliënt, door op zijn stoel te gaan zitten. Wij namen rust, geborgenheid en licht als uitgangspunt. Veel zachte materialen, een ruime hoeveelheid groen en ruimte om je terug te trekken.” De afdeling is ingericht met natuurlijke materialen, warme kleuren en voorzien van volop sfeerlicht.

‘Healing environment’
In dit traject ging Holtz uit van de principes van ‘healing environment’. Welke omgeving heeft een cliënt nodig om te herstellen? Om een ‘helende omgeving’ te creëren, kwam de ervaring van Holtz in hospitality goed van pas. “We hebben besloten de cliënt niet te zien als patiënt, maar als gast. Dat zie je terug in de uitstraling die de ruimtes hebben gekregen.” Onder andere de privéruimtes en de uitgekiende verlichting doen denken aan hotelkamers in plaats van ziekenhuiszalen.

Welzijn van cliënten
Holtz werkte voor dit design samen met EGM architecten in opdracht van Projectbureau Bouwzaken van het Radboudumc. De jury was met name onder de indruk van de manier waarop Holtz de bestaande situatie heeft gerestyled binnen de geldende eisen voor veiligheid, beveiliging en surveillance, zonder de cliënt uit het oog te verliezen.

Healthcare Design Award
De Healthcare Design Award is een Europese award voor designprojecten die een positieve verandering veroorzaakten in de zorg en in de ervaring van de cliënt. De jury verdeelt verschillende awards in diverse categorieën. Holtz werd ‘highly commended’ in de categorie ‘Mental Health Design’ en kreeg daarvoor een glazen trofee. De juryvoorzitter was John Cole, professor aan Queen’s University. De award is een initiatief van Architects for Health en SALUS Global Knowledge Exchange en is bedoeld om excellente resultaten te delen met vakgenoten en ter stimulering van de branche.

Bewezen waarde
De jury besloot het project Radboudumc van Holtz een highly recommendation te geven vanwege de bewezen waarde van het ontwerp. De restyling is in 2015 gerealiseerd. Na de achterliggende periode van intensief gebruik zijn de reacties van medewerkers en cliënten nog steeds zeer positief. Cliënten voelen zich op hun gemak in deze omgeving. Materiaalkeuze en uitstraling kan voor een cliënt het verschil maken tussen comfort of stress, zo blijkt iedere dag weer. Op de afdeling Psychiatrie verblijven cliënten die voor korte of langere tijd opgenomen zijn.

Over Suzanne Holtz Studio
Suzanne Holtz Studio ontwerpt en realiseert interieurs voor particuliere en zakelijke opdrachtgevers. Kantooromgevingen en woonhuizen, maar ook onderwijs, zorg en hospitality zijn branches waarin de studio actief is. De studio werkt met wisselende projectteams voor opdrachtgevers en is opgericht door Suzanne Holtz.

Bekijk foto’s van het resultaat op de website van SH Studio: https://suzanneholtz.nl/project/psychiatrie-radboudumc-gerenoveerd/

Neem contact op

Heeft u vragen? Vul het contactformulier in en wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Not readable? Change text. captcha txt

Typ je zoekwoord en druk op enter

ego-academy-award 2017